Platina
Nume: Platina
Simbol: Pt
Numar atomic: 78
Masa atomica: 195.084(9) g/mol
Punctul de topire: 1768.3 °C (2041.4 °K, 3214.9 °F)
Punctul de fierbere: 3825 °C (4098 °K, 6917.9 °F)
Numarul de protoni/electroni: 78
Numarul de neutroni: 117
Structura cristalina: Cubica
Densitate: 21.45 g/cm³
Culoare: alb spre gri
Curs Actual
Cursul platinei (24 ore) Cursul platinei (1 luna) |
Cursul platinei (1 an) Cursul platinei (5 ani) |
Descriere
Platina era cunoscuta si in lumea antica insa a fost descoperit ca element doar in 1735. Datorita asemanarii cu argintul in unele tari s-au batut chiar si monede din platina. (Rusia 1826-1864) Este rezistent coroziunii si la atacul acizilor. Doar amestecul acidului azotic (HNO3) cu acidul clorhidric (HCl) in proportie de 1/3, cunoscut sub numele de „aqua regia”, adus la fierbere dizolva platina(foarte lent). Pana in anul 1920 nu era tehnologie destul de avansata pentru prelucrarea acestui metal, bijutierii confruntandu-se cu dificultatea atingerii temperaturii de 1773 °C. Este un metal ductibil, maleabil, ideal pentru confectionarea bijuteriilor. Îsi pastreaza luciul chiar si la temperaturi inalte. Dilatatia acestui metal este foarte apropiata de cel al sticlei motiv pentru care este utilizat in industria de sticlarie.
Alte metale platinice
Iridiul sau iris este numit astfel datorita culorii sale. Este un metal foarte dur de culoare alb-argintie. A fost descoperit in 1804 si este folosit in industira firelor si fibrelor artificiale.
In acelasi an a fost descoperit si osmiul, numele acestuia provenind din limba greaca, cu semnificatia "parfum". Acest metal este cel mai greu dintre toate cele care apartin grupei de platina. Caracterizat prin duritate foarte mare, osmiul este folosit la fabricarea mecanismelor de ceasornice si a penitelor pentru stilouri.
Ruteniul a fost descoperit in muntii Ural, iar numele provine de la cel al tarii in care a fost gasit prima data, Rusia. Acest metal este foarte dur si de asemenea apartine grupei de platina. Ruteniul este folosit in industria electronica si chimica, dar si in fabricarea bijuteriilor sau a componentelor pentru computere.