Argintul

Nume: Argint
Simbol: Ag
Numar atomic: 47
Masa atomica: 107.8682(2) g/mol
Punctul de topire: 961.78 °C (1234.93 °K, 1763.2 °F)
Punctul de fierbere: 2162 °C (2435 °K, 3924 °F)
Numarul de protoni/electroni: 47
Numarul de neutroni: 60
Structura cristalina: Cubica
Densitate: 10.49 g/cm³
Culoare: alb metalic

Curs actual

[Most Recent Quotes from www.kitco.com]
Cursul argintului (24 ore) Cursul argintului (1 luna)    
[Most Recent Quotes from www.kitco.com] [Most Recent Quotes from www.kitco.com]
    Cursul argintului (1 an)         Cursul argintului (10 ani)    
[Most Recent Quotes from www.kitco.com] [Most Recent Quotes from www.kitco.com]

Descriere

Argintul, a fost, ca si aurul, unul din metalele cele mai folosite in lume inca de la inceputurile civilizatiei, fiind utilizat in fabricarea bijuteriilor, obiectelor si monezilor.
În natura se regaseste in starea nativa sau sub forma de minereu de argentita (sulfura) sau kerargirita (clorura), granule sau glie de argint, dar si in forma cristalizata. Cele mai mari zacaminte de argint din lume se gasesc in Mexic, America de Sud si Canada.
Ca rezistenta si duritate argintul este superior aurului si inferior ca maleabilitate. Este un metal moale, maleabil si ductibil, de aceea se alieaza, de obicei, cu alte metale pentru a-i creste rezistenta. Aliajul de baza al argintului este cuprul (Cu). Aliajul argintului cu aurul, cunoscut sub numele de „elektrum” contine 20-25% argint si a fost cunoscut si utilizat inca din vremea grecilor antici. Argintul cu titlul de 925 ‰ cunoscut sub numele de Sterling si cea cu titlul de 950 ‰ cu numele de Britannia sunt folosite drept standard in definirea continutului de argint. Argintul combinat cu mercur capata stralucire, astfel obtinându-se pojghita subtire din spatele oglinzilor.
Este folosit in industria farmaceutica, tehnica dentara, fototehnica, ca materie prima in industria bijuteriilor, monetariilor. Fiind cel mai bun conductor electric, argintul este folosit ca materie prima si in industriile de electronica si energetica.
In antichitate, datorita capacitatii de a elimina bacteriile, argintul a fost folosit ca materie prima pentru fabricarea articolelor de uz casnic.

Copyright © 2009-2016 MetalePretioase