Despre metale pretioase
Metalele sunt elemente chimice cu proprietati fizice specifice, precum: luciu caracteristic, bun conducator de caldura si electricitate, ductil si maleabil, si solid la temperatura obisnuita (cu exceptia mercurului).
In tabelul periodic al elementelor 80 % sunt metale, unde insa trebuie amintit ca trecerea de la categoria metale la nemetale nu se produce brusc ci treptat fiind o serie de elemente de tranzitie intre cele doua categorii numite semimetale.
Unele metale capata denumirea de „metale pretioase” datorita frumusetii, raritatii, proprietatilor fizice dar mai ales al stabilitatii lor chimice (nu se corodeaza in aer liber) care le fac foarte valoroase.
In Romania sunt considerate metale pretioase, conform legii, aurul, argintul si metalele platinice (ruteniu, rodiu, paladiu, osmiu, iridiu si platina). Metalele grupului platinei pe baza proprietatilor fizice pot fi impartite in metale de platina usoarea (ruteniu, rodiu, paladiu) si grele (osmiu, iridiu si platina). Aceste metale sunt elemente rare, in natura pot fi gasite doar ca aliaj al acestor elemente. Pot aparea si in minereuri de fier, crom, nichel si cupru dar in cantitati foarte mici.